Een nieuw hoofdstuk: dankbaarheid en vooruitblik

 

21 jaar geleden begon ik als vrijwilliger bij SKC. Toen had ik nog niet durven dromen dat ik uiteindelijk directeur zou zijn van deze prachtige stichting en dat ik in die functie zelfs nog het jubileumjaar 25 jaar SKC zou mogen meemaken.

Bij de prijsuitreiking van ons debattoernooi, afgelopen 22 juni, mocht ik de leerlingen die in de prijzen zijn gevallen een medaille om hun nek hangen. Vlak na de uitreiking stapte een jong meisje op me af, verlegen maar met een zekere standvastigheid, en zei tegen me: ‘Meester, dit is de eerste keer in mijn leven dat ik een medaille heb gewonnen’. Hoe mooi is het om na 21 jaar ploeteren nog dagelijks te ervaren waarom je dit werk doet. Wij zijn er om jonge kinderen overwinningen te bezorgen, succeservaringen te laten beleven en dat kan alleen door ze te blijven zien, te blijven waarderen voor wat ze doen en ze het gevoel te geven dat ze er werkelijk toe doen en er heel veel potentie in hun schuilt.

Wat begon in kleine lokaaltjes met een nieuw project in Amsterdam voor kinderen die moeite hebben met school en waarvan men bang was dat zij school voortijdig zouden verlaten, is geworden tot een project dat in een kleine 25 jaar meer dan 35.000 leerlingen uit groep 7 en 8 heeft geholpen de overstap naar het voortgezet onderwijs soepel te doorlopen.

Dit jaar hebben we dat al goed gevierd met een door onze leerlingen uitgebreid te trakteren op nog meer mooie, leuke en leerzame ervaringen. Onder meer een zelfportret maken in het Van Gogh Museum onder begeleiding van ervaren kunstenaars en een boek schrijven onder supervisie van spraakmakende auteurs; een debattoernooi, zodat de woordslimme kinderen hun podium kunnen pakken.

Ook heb ik heel veel plezier beleefd aan de lancering van onze eigen onderwijspodcast. Hiermee willen we niet alleen het gesprek in stand houden, maar ook verdiepen. We willen de complexiteit van de uitdagingen waarmee ons onderwijssysteem wordt geconfronteerd onder de aandacht brengen. Ik ben trots op de onderwijsspecialisten die we aan het woord hebben kunnen laten waaronder Marjolein Moorman, Robbert Dijkgraaf en Karim Amghar.

Nadat ik vele jaren met heel mijn ziel en zaligheid heb gewerkt voor Stichting voor Kennis en Sociale Cohesie, valt het me zwaar om jullie mee te delen dat ik deze mooie organisatie ga verlaten.

Ik wil graag iedereen bedanken met wie ik bij SKC heb samengewerkt. Jullie hebben allemaal bijgedragen aan mijn professionele groei en persoonlijke ontwikkeling. Bovendien heb ik veel waardevolle vriendschappen aan deze periode overgehouden. Hoewel ik niet iedereen individueel kan bereiken, hoop ik dat jullie weten hoe dankbaar ik ben voor de samenwerking.

Per 1 september 2024 begin ik aan een nieuwe uitdaging bij de Algemene Bestuursdienst als afdelingshoofd van de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ik kijk er enorm naar uit om mij in te zetten voor gelijke kansen binnen het onderwijs en om nieuwe uitdagingen aan te gaan bij het ministerie. Samen kunnen we verder bouwen aan een inclusieve, rechtvaardige en kansrijke toekomst voor iedereen.

Dank aan iedereen voor de steun en het vertrouwen in de afgelopen jaren. Ik blijf bereikbaar en kijk ernaar uit om onze paden in de toekomst weer te laten kruisen.

 

 

 

 

 

Leonie